15 Şubat 2009 Pazar
İĞNE OYACILIĞI
İğne Oyası hakkında Genel bilgi ve Gelişim Evreleri:
İğne Oyacılığının geçmişi İlçemizde çok eski tarihlere dayanır(rivayet edilir ki 18. yy sonlarından beri yapılmaktadır. İğne oyaları Şehirde ve köylerimizde yeni yetişen genç kızlarımızdan tutun, yaşlı hanımlara kadar herkesin zevkle, maharetle yaptığı bir dantel türüdür. Geleneklerimizin güzel örneklerinden biridir. İlçemizde yaşayan hemen hemen herkes İğne oyacılığını bilir ve yapar.
Palu da evliliğe hazırlanan genç kızlarımız çeyizlerini hazırlamak için bu işleri öğrenmek zorunda kalırlar.
İğne Oyacılığı adından da anlaşılacağı üzere İğne, ibrişim, ipek ve naylon iplikle yapılır. İğne Oyacılığı güzelliği, zerafeti ve şık görüntüsü ile her kesin ilgisini çeker.
İğne Oyacılığında kullanılan iğne normal dikiş iğnesi olduğu için temini kolaydır.
İğne Oyasının Kullanıldığı Yerler:
Oda Takımları, Yatak Örtüsü, Eşarp, Baş Örtüsü Kenarları, Abajur, Para Keseleri, Bluz, Gecelik Yakası, Mendil Süslemesi ve Yaka İğnesi gibi süslemelerde kullanılır.
İğne Oyası Yapılırken Kullanılan Malzemeler:
Oya,(Pişmiş ipekten Yapılmış olacak), İğne, İplik (Naylon iplik),Makas, Yazma ve İnce Kumaş çeşitleri.
İğne Oyası Yapılırken Dikkat Edilecek Teknik Esaslar:
Yapılacak kumaş veya yazmanın düzgünlüğüne dikkat edilir.
Seçilen modele bağlı kalınmasına dikkat edilir,
İğnenin üstüne iplik iki defa sarılarak düğümün oturtulmasına dikkat edilecek,
İğne Oyasının Yapılışı:
Üzerinde çalışılacak yazmanın veya kumaşın dörtkenarından tel çekilerek kesilir, İğneye iplik takılarak kullanılan kumaş veya yazma bükülerek zürafa (Sıçandişi) yapılır. Dikilen taraf düz olarak kullanılır. Modeli isteğe bağlı olarak kurulur iğnenin üstüne iki defa iplik sarılarak düğüm oturtulur,(yazmada Kayık yapılmasına başlanır. Beğenilen bir desen yazmada kayığın arasına yapılır. Çiçek puntlarıyla süslenmesine önem verilir )Yapılacak olan kumaş veya yazmanın dörtkenarı bitirilinceye kadar bu işleme devam edilir. Yapılma işlemi bittikten sonra yapılan çalışma ütülenerek işlem tamamlanır
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder