19 Şubat 2009 Perşembe

CİLDE İYİ GELEN MİNERALLER

Faydaları

İyot, insan ve hayvanların normal büyüme ve gelişmesi için gerekli olan önemli bir besin maddesidir. İnsan vücudunda çok az miktarda bulunmakta olup, yediğimiz besinler ve su ile alınır. Vücudumuzdaki iyodun büyük bir kısmı tiroit bezinde bulunur ve tiroit hormonlarının yapımında kullanılır. Tiroit bezi, boynun ön tarafında yer alır ve tiroit hormonlarını üretir. Bu hormonlar vücudun normal büyümesi ve zihinsel gelişmesi ile birlikte vücut ısısının ve enerjisinin oluşması gibi olayların devamını sağlar. Tabiatta, toprakta ve suda bulunan iyot besinlerimize geçer. Dağlık ve erozyona uğramış bölge toprakları iyot bakımından fakirdir. Kayseri ve yöresi toprakları da bu özelliktedir. İyotça fakir topraklarda yetiştirilen yiyeceklerde ve bölge sularında yetersiz miktarda iyot bulunur. Bu besinlerle beslenen bireyler yeterli miktarda iyot almazlar.

Hangi Besinlerde Bulunur?


İyot alımını artırmanın en kolay ve etkili yolu da iyotlu tuz kullanmaktır. (İyodun en fazla bulunduğu besinler deniz ürünleridir.)

Cildinize iyi bakıyorsunuz. Günlük temizliğini yapıyor, maske ya da peeling uyguluyorsunuz. Peki bu bakımı sadece beslenerek yapmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın yolu ise sadece doğru minerali almak.

Cildinize iyi gelen mineraller ve bulunduğu besinler;

C Vitamini: Kolajen yapı için gereklidir, cilt esnekliği sağlar. Narenciyelerde, kivide, orman meyvelerinde ve maydanozda bulunur.Çinko: Kolajen yapı için çok önemlidir. Saçın beyazlamasını engeller. Kabak çekirdeği ve zencefil kökünde bulunur.Sülfür: Bağlayıcı dokuların inşa edilmesine yardım eder. Lahana, brokoli, sarmısak ve soğan en zengin kaynaklarıdır.

Silika: Cilt esnekliğinin korunmasını sağlar ve kemikleri güçlendirir. Sağlıklı tırnaklar ve parlak saçların oluşmasını sağlar. Salatalık, domates, dolmalık biber ve yulafta bulunur.

Magnezyum: Hücre zarlarındaki su pompalanmasını kontrol eder ve atıkların temizlenmesini sağlar. Aşırı tuz ve diğer toksinlerin neden olduğu fazla su tutulmasının önüne geçerek hücreyi rahatlatır. En iyi kaynak yeşil yapraklı sebzelerdir.

Beta karoten: Cildi güneş yanığına karşı korur. Havuç ve yeşil sebzelerde bulunur.



İYOT MİNERALİ VE FAYDALARI

Eksiklik Belirtileri

Guatr hastalığı ortaya çıkar, boy uzaması duraklar ve kemik gelişimi geri kalır, beyin gelişimi özellikle anne karnında ve bebeklik döneminde zarar görür, bunun sonunda zekâ geriliği ortaya çıkar, ağır iyot yetersizliği durumunda sağırlık, dilsizlik, cücelik ve doğuştan sakatlıkların görülmesi artar, iyot oranı yetersiz olan kadınlarda düşük yapma, ölü doğum, gebe kalamama, yeterli iyot alanlara göre daha çok görülmektedir, iyot yetersizliğinde çocukların okul başarıları ve çalışanların iş verimi azalıUYARI : Pişirme ile besinlerin bileşimlerindeki iyot miktarı azalmaktadır. İyot uçucu bir element olduğundan iyotlu tuzu ışık görmeyecek şekilde, koyu renkli, ışık geçirmeyen ve kapaklı kavanozda, karanlık, serin ve kuru yerde saklayın. Pişirme ile iyot kaybını önlemek için yemeğinizin tuzunu pişirme tamamlandıktan sonra atın.


ÇİNKO MİNERALİ VE FAYDALARI
Faydaları

Proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir. Zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, hormonal dengede (sperm miktarını artırır) önemli yere sahiptir. Kalp, beyin ve üreme sisteminin çalışması için gereklidir. İnce bağırsak tarafından emilir. Aşırı terleme ile vücuttan 3 mg kadar çinko kaybolur.

Hangi Besinlerde Bulunur?

Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ay çekirdeği,baklagiller, pekmez, susam, soya fasulyesi, tavuk yüreği, süt ve yumurtada bulunur.


Eksiklik Belirtileri

Kellik, tırnaklarda beyaz lekeler, dolama, verimsizlik, düşük sperm sayısı, hamilelik döneminde çocukta büyüme yavaşlığı gibi belirtiler olabilir.

UYARI : Antibiyotiklerle birlikte alınmamalıdır.

Hiç yorum yok: