19 Şubat 2009 Perşembe

AYÇEKİRDEĞİ VE FAYDALARI



Latincesi :Helianthus Annuus

Botanik Bilgi : Ayçekirdeği bitkisinin 1-5 metre uzunluğunda tüylü bir gövdesi ve genellikle irice bir tepsiye benzeyen, çevresi çoğu kez sarı çiçeklerle çevrili, ortasında ise tohumları ya da çekirdekleri yer alan bir başı vardır. Çekirdekleri, insanları “eğlendirmesi”nin yanı sıra çıkarılan yağı bakımından çok değerli ve sağlıklı bir yemeklik yağ olarak kullanılır.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Kuzey ve Güney Amerika’dır ve Türkiye’de en çok Marmara bölgesinde yetiştirilir.

Hangi vitaminler bulunur? : Ayçekirdeğinin içinde yüksek oranda E vitamini ve B1, B5 vitaminleri bulunur.

Ayçekirdeğinin besin değeri: (100 gr)

Enerji Kcal/100 gr 655

Karbonhidratlar %10.20

Protein %28.50

Kalsiyum mg/100 gr 138.00

Doymuş Yağ %7.61

Magnezyum mg/100 gr 242.00

Doymamış Yağ %51.23

Demir mg/100 gr 3.55

Faydaları :

Kolesterol miktarını düşürür.

Beden ve zihin yorgunluğunu giderir

Kalp ve sinir hastalıklarında fayda sağlar.

Cinsel gücü artırarak iktidarsızlığı önler.

Damar sertliğini giderir.

İdrar söktürür.

Hiç yorum yok: